OPTI-FEED voerrobot
is ontwikkeld door:
OPTIVECO v.o.f.


OPTI-FEED: het robot voersysteemGeschiedenis

Na anderhalf jaar ontwikkelen zijn we tot dit voersysteem gekomen. Twee eerdere systemen haalden bij ons de eindstreep niet. Niet omdat het bedachte systeem niet werkte maar omdat het betreffende productiekosten, energieverbruik, duurzaamheid en inpasbaarheid in bestaande gebouwen niet aan onze eisen voldeed. Daarbij kwam ook nog dat er met deze systemen niet in groepen gevoerd kon worden.

Herkenning

We hebben veel zorg besteed aan de herkenning. Er worden producten verkocht met ongeveer 95% herkenning, dat lijkt aardig goed maar omgerekend op 1000 geiten x 6 bezoeken worden er 300 niet of verkeerd gevoerd; daar is dit systeem te duur voor. 100% en anders niet, is ons uitgangspunt. Veel energie hebben we in rust, veiligheid en duurzaamheid gestoken. Het bestaande krachtvoerstation was daar een goed voorbeeld van. De geit bepaalt zelf de eetsnelheid. Door het niet vast zetten van de geit kan de geit zijn eigen ritme en tijd bepalen.

Veiligheid

Alles waar de geiten bij kunnen is mechanisch bediend en wordt op eigen kracht van de geit bediend. Dat zorgt ervoor dat er geen letsels ontstaan. Angst wordt voorkomen omdat de geit zijn eigen gang kan gaan. Krijgt een geit bijvoorbeeld 50 gram brok, dan zal deze het veel eerder op hebben dan een geit met 300 gram. Door middel van het vrij in en uitgaan is er dus meer rust in de stal.

Inpasbaarheid bestaande gebouwen

Door zijn slanke vorm en snel bewegende robot kan deze razendsnel langere afstanden overbruggen en zal op het kopeinde van bijna elke stal geplaatst kunnen worden. Op dit moment zijn we met een proef bezig om 600 geiten in 4 groepen te kunnen voeren. Dat is in het dekseizoen niet verkeerd. Ook een voordeel is dat de voergang kan blijven bestaan zodat er altijd een gemengd rantsoen gevoerd kan worden.

Productie kosten

Om de productiekosten zo laag mogelijk te houden, wordt het hele systeem in eigen werkplaats geproduceerd, zo zijn specifieke eisen eenvoudiger te verwezenlijken. Het geheel wordt volbad verzonken. De montage van de OPTI-FEED duurt ongeveer twee dagen naar gelang de grootte. Er komt geen groot materiaal bij kijken en dus geen grote verbouwing in uw stal, wat de kosten ook weer ten goede komt.

Onderhoud

Onderhoud aan de OPTI-FEED is praktisch nihil. Toch zal het kunnen zijn dat er wat kapot gaat, dan bent u niet op uzelf aangewezen. Wij beschikken over een landelijk netwerk van monteurs.